Ruim de helft van mediafreelancers kon amper tot niet rondkomen in 2020

Persbericht op de site van de NVJ

Ruim de helft van mediafreelancers kon amper tot niet rondkomen in 2020

dinsdag 6 juli 2021

Hebben corona en de beperkende maatregelen in 2020 impact gehad op het werk en inkomen van freelance journalisten, fotojournalisten, schrijvers en fotografen? Daar lijkt het wel op. Het aantal betaalde uren is in de coronaperiode gekelderd met 24 procent en het bruto jaarinkomen daalde met zo’n 13 procent. Na het veelbelovende jaar 2019 geven de deelnemers die hebben meegewerkt aan het onderzoek Mediafreelancers Corona Monitor 2020 vaker aan dat zij amper van de journalistiek kunnen leven. Zij vroegen net zo vaak de steunmaatregel Tozo aan als sectoren die helemaal stil kwamen te liggen door corona. Ook zijn de deelnemers aan het onderzoek in het coronajaar voor meer dan de helft afhankelijk van niet-journalistieke opdrachtgevers. Het mediabrede onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de NVJ en Auteursbond met steun van de collectieve beheersorganisaties Lira en Pictoright.

Lees hier het volledige persbericht met verwijzingen naar het volledige rapport en een factsheet van het onderzoek: Ruim de helft van mediafreelancers kon amper tot niet rondkomen in 2020 | Nederlandse Vereniging van Journalisten (nvj.nl)